4.5/5 - (2 stemmen)

Met behulp van de (gratis) GeluksWijzer kun je volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven evenveel voor je geluk doen als een prijsje in de Postcodeloterij winnen. Op de site kun je jezelf vergelijken met anderen en kun je meer inzicht krijgen in je eigen geluksgevoel door een Geluksdagboek bij te houden. De site toont ook de Dagelijkse Geluksindex (DGX) die per dag het gemiddelde dagelijkse gelukscijfer (0-10) en het gemiddelde maandelijkse gelukscijfer (0-10) van alle deelnemers aan de GeluksWijzer weergeeft.

Hieronder vind je een interview met geluksprofessor Ruut Veenhoven over hoe je met behulp van de GeluksWijzer gelukkiger kunt worden.

‘Geluk kun je zelf afdwingen’ 

Het is echt waar: de GeluksWijzer doet evenveel voor uw geluksgevoel als een prijsje in de Postcodeloterij. “En over geluk gesproken, die Gelukswijzer is nog gratis ook”, lacht geluksprofessor Ruut Veenhoven, die aan de wieg van dit project stond.

“Met gelukswijzer.nl van de Erasmus Universiteit Rotterdam krijg je meer zicht op je eigen geluk. Je kunt er je geluk vergelijken met dat van vergelijkbare anderen. Zeg maar de ene, getrouwde, middelbare elektricien tegenover de andere. Dat geeft een aanwijzing of er voor jou meer inzit. In het GeluksDagboek geven deelnemers aan wat ze de vorige dag gedaan hebben en hoe prettig ze zich daarbij gevoeld hebben. De deelnemers kunnen de uitkomsten vergelijken met het geluk van de gemiddelde Nederlander én dat van mensen in een soortgelijke levenssituatie.”

“Als het GeluksDagboek af en toe wordt ingevuld, neemt het geluk met 0,05 punten toe op een schaal van 1 tot 10, bij regelmatig gebruik is dat zelfs +0,14 punt. Die 0,05 lijkt niet veel, maar het is net zoveel extra geluk als het winnen in de Postcodeloterij! En het is een kwart van wat het huwelijk voor je toevoegt.” Heugelijk nieuws dus vandaag, op de dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot wereldgeluksdag.

Gelukkige mensen zijn gezonder, dat stond al onomstotelijk vast. Daarom doet zorgverzekeraar VGZ mee aan de GeluksWijzer. Ruut Veenhoven: “Ongelukkige mensen gaan meer drinken, nemen meer risico’s en zijn dus vatbaarder voor ziekten. Ze leven aantoonbaar jaren korter. Gezondheid bestaat uit genen, omgeving en gedrag. Dat laatste kun je zelf beïnvloeden. Geluk kun je ook deels zelf afdwingen.”

Sinds de start in 2011 hebben 90.000 mensen aan de GeluksWijzer meegedaan. “De GeluksVergelijker is zo gedaan, maar met het invullen van het dagboek ben je 20 minuten tot een half uur per dag kwijt. Dat is ook nodig voor de bewustwording. Mensen weten vaak niet goed hoe prettig ze zich voelen bij dagelijkse bezigheden. Doorgaans herinneren ze zich alleen pieken en dalen, een vrijpartij of een ruzie, maar niet hoe een gemiddeld avondje thuis voelt. Het dagboek helpt om een levenswijze te vinden waar je je goed bij voelt. Als jij baalt van de lange dagelijkse files naar kantoor in Apeldoorn, knabbelt dat wat van je geluk af. Dan kun je erover denken een baan dichterbij huis te zoeken. Als jij je werk een zes geeft en vergelijkbare mensen hebben meer plezier in hun baan en geven het een zeven, kun je je afvragen of jij wel op de juiste plek zit. Het dagboek kan dan een zetje zijn om de wissel te verzetten. Het versterkt en verheldert iets dat je eigenlijk al weet.”

Maar wat als die in zijn baan verzuurde vijftigplusser nergens anders aan de bak komt? De geluksprofessor grinnikt malicieus: “Dikke pech! Moet hij zijn tijd maar uitzitten. Maar alle gekheid op een stokje, misschien kan hij meer geluk uit zijn vrije tijd halen.”

Na een paar keer invullen geeft de GeluksWijzer in een grafiek de dalende of stijgende lijn van je geluksgevoel te zien. Bij Ruut Veenhoven zit dat wel goed: “Mijn gelukslijn is al jaren plat, horizontaal. Ik ben 72 jaar, gepensioneerd en werk nog steeds fijn door. Ik geef mijn geluk een acht!”

Bron: Telegraaf 20 maart 2015, door Marie-Thérèse Roosendaal