Rate this post

Weekplanning, jaarplanning, doelen stellen.

Elk jaar denk ik eraan. Elk jaar ben ik het echt van plan. Maar meestal blijft het een combinatie van ergens in mijn gedachten ronddwarrelen, losse post-its en pagina’s in diverse notitieboekjes en online apps om dingen in bij te houden. En natuurlijk af en toe het brainen en filosoferen met inspirerende mensen om me heen. Gisteren las ik weer in het boek ‘een werkweek van 4 uur‘ van Timothy Ferris, en eigenlijk is het heel simpel. Als je elke dag dat je iets nuttig wilt doen, jezelf de vraag stelt: ‘Als dit het enige is wat ik vandaag gedaan krijg, ben ik dan tevreden over mijn dag?’ Vaak ben je namelijk vooral actief (met onbelangrijke dingen) en niet productief. En ben je dingen aan het bedenken om andere belangrijkere dingen te vermijden. Als je elke dag 2 (niet meer!) doelen stelt om gedaan te hebben, doe deze dan ook. En koppel een tijdsbestek aan de uitwerking van je doelen. Houd het heel simpel. Dit kun je een dag vooruit, een week vooruit of een jaar vooruit doen. Maar zonder gesteld doel met een tijdsbestek, ben je zomaar weer een paar weken verder.

3 tips om jezelf doelen te leren stellen:

  1. Ga naar een training van Anthony Robbins. Bijvoorbeeld Unleash the Power Within. Elk jaar maar één keer in Europa, nu van 19-22 april 2018 in Londen. Heeft mij vele inzichten gegeven omtrent wat mijn sterke en zwakke punten zijn, wat ik wil bereiken en hoe ik dit kan realiseren door onder andere meetbare doelen te stellen.
  2. Gebruik een planner. Een zeer uitgebreide, maar gebruiksvriendelijke planner voor zowel zakelijk als privé gebruik kun je gratis downloaded via Purpuz.
  3. Probeer elke maand even in boek te lezen over persoonlijke ontwikkeling, al doe je maar 1 bladzijde. Je zult merken dat het je elke keer inspiratie geeft om weer even te reflecteren en je richting te bepalen of bij te stellen. Mijn favorieten: Master your Mindset en Think & Grow Rich van Michael Pilarczyk, de Monnik die zijn ferrari verkocht van Robin Sharma, de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Steven Covey en de hierboven genoemde ‘een werkweek van 4 uur‘ van Timothy Ferris.